Den 17 april 2010 sammaldes sudaneserna i Sensus lokalerna i Stockholm och följde valet i Sudan. Det var första gången att folk från ett afrikanskt land samlades på det sättet i Sverige och försöker genom internettelefoni, TV kanaler och mini seminarier följer valprocessen i hemlandet. Detta var en historiskt markering av hur diasporan kan påverka utvecklingen i hemlandet. Initiativet kom från mig och min kollega Yasin Ahmed på Nätverket för fred på Afrikas Horn. Utan honom och det stödet som han gav oss under dagen skulle detta har varit ett stort besvikelse för de som har varit med under dagen. Sensus studieförbund erbjöd oss lokalen som ligger centralt mitt i Stockholm, utrustningen och tillgängligheten.
Bakom initiativet ligger också Den sudanesiska föreningen i Uppsala, trots att många av deras medlemmar kunde inte komma men ändå var deras idéer och förslag på föreläsare ett stort bidrag till valvakan. Sudanese Students Unionen in Sweden var drivande i projektet och förmedlade kontakter till journalister ledare i Sudan. Men de också var med och hjälpte till med tekniken under dagen och annat praktiskt.
Ali Hamadalnil var en nyckel person för kopplingen av TV-kanalerna via internet. Hans kunskap och intresse i tekniken har hjälpt oss mycket att följa valet genom Sudan TV och Aljazeera. Simon, som representerade föreningen New Sudan Association, pratade varmt om relationerna mellan Norra och Södra Sudan. Mohamed Noman från Sudans Information Centre var bakom initiativet till en intressant seminarium om Kvinnornas roll i politiken och valet i Sudan. Siham Abuljalil, en kvinnlig journalist, har påpekat på behovet för att inkludera kvinnorna i de pågående politiska processer i landet och i beslutfattande på högsta nivå.
Eltayeb Abdulwahab, från den Sudanesiska föreningen i Stockholm har varit med hela tiden trots att föreningen drog sig ur för planeringen av dagen.
Stödet och deltagandet för den Sudansiska ambassaden i Stockholm under dagen uppskattades av samtliga deltagare och gäster. Moses Akol, Ambassadören för Sudan, pratade om behovet att värna om demokratin och den positiva utvecklingen i Sudan.
Intervju med Magnus Bellander, en freelance journalist, via Skpye från Sudan uppskattades av de som inte kan arabiska samt att den gav en annan perspektiv av synen på valprocessen.
Vi har lärt oss ganska mycket inför den kommande folkomröstningen som också kommer att följas upp av Sudaneser för Norra och Södra Sudan.
Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection.
Sign up now.