Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

torsdag 27 maj 2010

Africa Day på Etnografiska museet i tisdags

Africa Day, som årligen arrangeras av de afrikanska ambassaderna i Sverige, har lockats mer än 350 personer till en intressant colourful och spännande kväll på Etnografiska museet i Stockholm i tisdags. Det serverades en riktig god mat med av afrikanska rätter med bland annat, pilau och ughali från Tanzania, Morokansk koskos, zigne från Eritrea och min favorit okrasås och kisra från Sudan. Efterrätten var en bagalwa från Egypten och en god Etiopisk färsk nyröstad kaffe.

Musiken var en härlig blandning från Kongo Brazzaville och Sverige, en dansgrupp av tre unga tjejer från Rwanda och en sångare från Sudan. En artist från Egypten fångade publikens uppmärksamhet med en sofist dans.

 

Dagen visar på att de afrikanska ambassaderna började komma närmare sin folk som bor i Sverige.







Hotmail: Powerful Free email with security by Microsoft. Get it now.

lördag 15 maj 2010

Upplev den kulturella rikedomen på Afrikas horn!

Afrikas Horn är en mångkulturell region där ca 110 miljoner invånare bor. Regionen sträcker sig från den västra öknen i Darfur i västra Sudan till Röda havets kust i Djibouti, Aden bukten och stilla havets kust i Somalia. Och från höglandet i Eritrea i norr till den rika savahnnan i södra Etiopien. Denna variation är en källa till en rik kultur som binder regionen samman. Under en kväll kommer du att uppleva en del av den mångkulturella rikedomen på Afrikas horn, med bland annat musik och dans från Somalia, Sudan, Etiopien och Eritrea. Då kommer att serveras kaffe och te i form av Jabana och te ceremonier från Afrikas horn. En kort filmvisning som berättar om kaffets ursprung som har börjat sprida sig till hela världen från Etiopien.

 

 

Plats: Kista Träff – Stockholm, Datum: fredagen den 28 maj , Tid: 17:30-21:30

 

 

Kulturkvällen är en kickoff för seminarium: Demokratisering på Afrikas Horn – Processer och resultat. Plats: Kista Träff – Stockholm, Datum: lördagen den 29 maj ,Tid: 09.30-21.30



Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection. Sign up now.

måndag 10 maj 2010

Inga trafikregler i Sudan.

 

Att köra bil i Sudan ökar risken för cancer. Jo det kan man säga faktiskt om man inte dör direkt i en trafikolika istället av att få chanser. Min fru har förlorat sin mamma och hennes barnbarn som var då 6 år gammal i en trafikolika i Sudan för två år sedan. Jag blev påkörd två gånger bakifrån på Khartoums Bahri bro. Tack och lov att jag tillsammans med min bror klarade oss utan skador, men bilen var nästan skrutt.

 

Min Sudan som åkte till Sudan första gången när han var sex år kunde inte förstår varför folk kör mot rött ljus. Än idag, han är åtta år nu, frågar han mig då och då när vi står på en korsningen med trafik ljus varför kör sudaneser mot rött ljus.

 

En gång åkte jag en taxi som blev stoppad av en trafikpolis. Polisen frågade om bil registrering, men tydligen var bilen inte registrerade. Polisen började skriva böter på ca 30 sudanesiska pund. Det som förvånade mig var att taxichauffören betalde direkt på plats och därefter fick försätta jobba trots att bilen uppfyller inte registreringskraven.

 

Bilen som ni ser i bilden är en taxi bil i Khartoum som ändå få köra,,

 

 

 

 

 



Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection. Sign up now.

onsdag 5 maj 2010

Valvakan i Stockholm: Så kan sudaneserna påverka på distans

Den 17 april 2010 sammaldes sudaneserna i Sensus lokalerna i Stockholm och följde valet i Sudan. Det var första gången att folk från ett afrikanskt land samlades på det sättet i Sverige och försöker genom internettelefoni, TV kanaler och mini seminarier följer valprocessen i hemlandet. Detta var en historiskt markering av hur diasporan kan påverka utvecklingen i hemlandet. Initiativet kom från mig och min kollega Yasin Ahmed på Nätverket för fred på Afrikas Horn. Utan honom och det stödet som han gav oss under dagen skulle detta har varit ett stort besvikelse för de som har varit med under dagen. Sensus studieförbund erbjöd oss lokalen som ligger centralt mitt i Stockholm, utrustningen och tillgängligheten.
Bakom initiativet ligger också Den sudanesiska föreningen i Uppsala, trots att många av deras medlemmar kunde inte komma men ändå var deras idéer och förslag på föreläsare ett stort bidrag till valvakan. Sudanese Students Unionen in Sweden var drivande i projektet och förmedlade kontakter till journalister ledare i Sudan. Men de också var med och hjälpte till med tekniken under dagen och annat praktiskt.
Ali Hamadalnil var en nyckel person för kopplingen av TV-kanalerna via internet. Hans kunskap och intresse i tekniken har hjälpt oss mycket att följa valet genom Sudan TV och Aljazeera. Simon, som representerade föreningen New Sudan Association, pratade varmt om relationerna mellan Norra och Södra Sudan. Mohamed Noman från Sudans Information Centre var bakom initiativet till en intressant seminarium om Kvinnornas roll i politiken och valet i Sudan. Siham Abuljalil, en kvinnlig journalist, har påpekat på behovet för att inkludera kvinnorna i de  pågående politiska processer i landet och i beslutfattande på högsta nivå.
Eltayeb Abdulwahab, från den Sudanesiska föreningen i Stockholm har varit med hela tiden trots att föreningen drog sig ur för planeringen av dagen.
Stödet och deltagandet för den Sudansiska ambassaden i Stockholm under dagen uppskattades av samtliga deltagare och gäster. Moses Akol, Ambassadören för Sudan, pratade om behovet att värna om demokratin och den positiva utvecklingen i Sudan.
Intervju med Magnus Bellander, en freelance journalist, via Skpye från Sudan uppskattades av de som inte kan arabiska samt att den gav en annan perspektiv av synen på valprocessen.
Vi har lärt oss ganska mycket inför den kommande folkomröstningen som också kommer att följas upp av Sudaneser för Norra och Södra Sudan.


Hotmail: Trusted email with powerful SPAM protection. Sign up now.