Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

tisdag 22 juni 2010

Lundin Oil mediahype och inget intresse för fred i Sudan

 Lundin/Bildt affären i Sudan mellan 1997 - 2003 har nu blivit en mediahype igen. Syftet är inte att hjälpa de drabbade och de som förlorade sina nära och kära, utan syftet är att ha en politiskt seger i det kommande valet i bekostnad av affären i Sudan. Alla vill ju vinna på det. Jag var på det mötet där rapporten har lanserats i. Min första fråga var om att utgivningen av detta rapport nu är lämplig och effektiv och om den verkligen kommer att göra nytta istället för mer skada till den positiva förändringen i Sudan. Den utveckling som går i riktning mot demokratiseringen, fred och försoningsbygge och det planerade folkomröstningen där södra sudaneserna kommer att bestämma om de vill vara i ett enat Sudan eller inte. Svaret från ECOS (European Coliation on Oil in Sudan) var tydligt, rapporten har försenats av olika skäl, men att den till slut har kommit ut och man vill använda den för att väcka opinion i Sverige om den skada som de multinationella företag gör i de fattiga länderna. Fine, men görs detta även om fler folk kommer att dö. Inget svar.

 

När Lundin Oil började sin oljeutvinning i Block 5A i södra Kurdufan/Södra Sudan var ECOS en group religiösa organisationer som stödde SPLM mot de norra sudaneser och deras heliga krig mot södra sudaneser. Oljepengar trodde finansiera den sudanesiska armen och deras vapeninköp från Iran och China. Trycket mot Lundin Oil i Sverige var hård. Till slut gav Lundin Oil upp och lämnade Sudan. Direkt efter CPA avtalet mellan de krigade partnerna som signerades i Naivasha kom Lundin Oil in Sudan igen. Den här gången inne i Södra Sudan i Block 5B. Motståndet mot Lundin Oil var då obefintligt vare sig från ECOS eller SPLM. Man hoppade på att Lundin Oil skulle hitta olja i detta området. När Lundin Oil började sin borrning i Södra Sudan steg börsen rejält för Lundin's aktier här Sverige. Men som man säger på swahili, bahati mbaya Lundin Oil har inte hittat olja där. Det var då frågan om ersättningen börja dyka upp. Men det är inte södra sudaneser som krävde ersättningen från Lundin Oil för den skada som rapporten har listat, utan det är ECOS som gör det on behalf av de drabbade i södra Sudan. Hade denna fråga kommit upp i Sudan hade den lett till ett nytt krig mellan norra och södra Sudaneser. Jag har inte heller sett ett officiellt begäran från SPLM/södra Sudans regering om ersättning eller en ursäkt från Lundin Oil.

 

Företag måste absolut ta sitt ansvar och inte våla skada till människan, djur eller natur. De måste också investera en del av vinsten i det området där de utnyttjar resurserna. Oljan i Sudan har positiv effekt i landet. Den har lett till att folk sluta kriga och skriva avtal om att dela makten och inkomsten från oljan. Idag har Sudan den högsta ekonomitillväxt i Afrika tack vare oljan. Tyvärr är korruption en kronisk sjukdom i landet. Men folk i alla fall har börjat återvända till sina mark och byar. De har använt denna väg som byggdes av Lundin Oil under 1997 -2003 och har börjat bygga nya vägar. Idag kör bussarna från Khartoum till Kadugli på en dag istället för två dagar innan 1997. De har kunnat gå till val och väljer sina representanter i regionen och de kommer att gå till en folkomröstning ganska snart.

 

Det material som rapporten lägger fram som bevis mot Lundin Oil är tyvärr inte tillräckligt. Man använda sig av satellitbilder som visa på minskad grönt område som tolkades som minskad jordbruk på grund av bygget av en väg i området. Teorin är att vägen (Oil Road) har använts av armen för att döda folk eller tvinga dem flytta från området för att ge plats för Lundin explorations. Som agronom med utbildning från Sudan så är jordbruket i detta område inte bara påverkat av konflikten men även av torra perioder där skörden misslyckas ofta på grund av brist på regn. Bygget av en väg bodde gynna jordbruket istället. Det vore intressant och se satellitbilder från området nu och jämföra dem med bilder från 2003. Detta bort sett från den positiva utvecklingen som har skett i området inom grundläggande service så som vatten, hälsa och utbildning.

 

Vi måste göra allt för att folk ska leva sida vid sida oavsett ras eller religion så att Sudan ska inte gå tillbaka till krig. Denna rapport kan bara skada fred i Sudan. Darfur är fortfarande utan lösning. Vi få väntar och se vad åklagaren kommer att lägga fram mot Carl Bildt.

 

 





Hotmail: Powerful Free email with security by Microsoft. Get it now.

Inga kommentarer: