Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

lördag 26 februari 2011

Frågan om oljan och flyktingar få vänta






Hela världen hänger inte med vad som sker i arabvärlden. Utvecklingen går för snabbt och oförväntat. Det är inte en specifik opposition i en viss land som ligger bakom mobiliseringen av folket i det landet. Detta gör det mycket svårt att veta vad som kommer efter. En sak är tydlig; det är folket som driver revolutionen och det är dem som vill se en förändring. De är inte längre rädda för tyranni och diktatorer. Det är nu som dessa folk behöver stöd från omvärlden. Frågan om oljan och flyktingar få vänta. Det kommer ändå att strömma många flyktingar ut från dessa länder om inget göras för att skydda folket från det våld som dem utsätts för i Libyen, Yemen, Syrien, Sudan, Bahrain Mauretanien och Marocko.

onsdag 23 februari 2011

tre unga som ger mycket hopp för unga marginaliserade sudaneser


Abubakar Kaki, Rabah Yusuf och Abdalla Nyala är tre unga som ger mycket hopp för unga marginaliserade sudaneser. Jag träffade dem igår på Globe Quality Hotel tillsammans med deras tränare Jama som är ursprungligen från Somalia men är bosatt i USA. Alla tre och deras tränare har inte fått stöd och uppmärksamhet från staten. De bekostar sina egna tävlingskostnaderna själva från sponsring. Rabah vann 400 meters lopp och kaki vann 1000 meters lopp.

torsdag 17 februari 2011

Förändringen i arabländerna



Igår var jag på ett frukostseminarium om Södra Sudan arrangerat av Svenska Kyrkan och Kristna Fredsrörelsens på Medelhavsmuseet som ligger stenkast från utrikesdepartementet, bakom statsministerns bostad och riksdagen. Tanken var förstås att locka diplomater och politiker till seminariet. Om man har lyckats med det vet jag inte eftersom jag har inte sett deltagarlista. Men det var i alla fall många personer som kom till seminariet.

Mathew Deng, från Southern Sudan Legislative Assembly, sa att syftet med resan till Sverige var att sätta press på Lundin Oil för att kompensera sydsudaneser för dem skador som företaget har vållat när sedan1995. James Ninrew som representerade Nuer Peace Council har också kommit för samma syfte. Både har varit här i juni 2010 tillsammans med den tredje gästtalare, Egbert Wesselink, European Coalition on Oil in Sudan (ECOS) och presenterade rapporten: UNPAID DEBT: The Legacy of Lundin, Petronas and OMV in Sudan, 1997-2003

Jag blev en aning besviken eftersom innehållet av seminariet gav inget nytt. Det var bara samma presentation som alla tre gjorde i juni 2010. Jag förväntade mig en diskussion om oljans roll i utformandet av ett nytt stat Södra Sudan. Precis som det står i inbjudan till seminariet. Men det var inte det.

http://www.krf.se/unpaid-debt-lundins-krigsskuld-i-sudan

En av deltagarna frågade Deng om de kommer att träffa Lundin Oil medan de är här i Sverige eller om de tänker ta det här fallet till en domstol? Svaret var kort och koncis: Nej.
Jag ställde en fråga om hur pengarna från oljan har använt. Faktumet är att olja kontot i södra och norra Sudan är inte öppet för granskning av den statliga revisionen och att ministern för oljan och naturtillgångar är från södra Sudan. Jag fick inget svar för min fråga.

Oljan har spelat en viktig roll i att nord och sydsudaneser har förhandlat fram en fredsavtal som ledde till ett nytt stat föddes. Den viktiga frågan är hur sydsudaneser kommer att hantera oljefrågan i en situation av konflikter, bristande kapacitet och infrastruktur.

På kvällen var jag på Svenska Institutet där ämnet var: Hur startas en revolution? I panelen fanns bland annat Mattias Gardell – religionshistoriker, Nadia El Gohary, Omar Mustafa – ordförande Islamiska förbundet Sverige, Javeria Rizvi Kabani, projektledare och programansvarig på Svenska Institutet. Det var ca hundra personer som kom och listande på panelen.

Seminariet kan sammanfattas så här:

Folk vill förstås förstår vad som har hänt i Egypten som ledde till den förändring som vi ser just nu. All var överens om att det som händer just nu är historiskt. Men det har skett snabbt och utan förvarning. Hur detta kunde hända?? Har den sociala medier spelat en roll i det här? Jo den har en roll förstås. Enligt några av panelen var social media ett redskap som unga i Egypten har använt på ett bra och effektivt sätt. Det viktigt att kunna veta hur du hantera detta redskap för att nå målet. Det är därför viktigt att stödja dess unga människor och ger dem en möjlighet att utbilda sig i hur man använda social medier.

”Tyvärr gav den svenska pressen en konstig bild av vad som har hänt i Egypten. Svenska regeringen hade samma bild. Det var först när Mubarak föll då gratulationer började strömma från den svenska regeringen, EU och USA”.
”Det finns tusentals civila samhället organisationer som är registrerade under en lag som introducerades 1984. Alla var förbjudna att diskutera mänskliga rättigheter eller driva en politisk kampanj. Säkerhetstjänsten har bevakat organisationer och hotade de på olika sätt. Revolution var en revolution om rättigheter, frihet och demokrati. Egypten har varit ett sekulärt polisstat. Moskéer och religiösa ledare även kristna präster var allierade med Mubarak. Revolutionen i Egypten skiljer sig från Tunisien. I Tunisien handlade revolutionen om en stor arbetslöshet bland unga och den svåra ekonomiska situationen där. De fackliga organisationerna i Tunisien har spelat en viktig roll”.

”Det Muslimska bröderskapet skilje sig mycket från det gamla bröderskapet. Peka man på en modell som förställer denna skillnad kan man peka på Turkiet som ett modernt stat och på Iran som ligga långt bakåt. Går de till val imorgon kommer de att få mellan 20 - 25 procent av rösterna”.

”Det är viktigt att prata om rollen för de demokratiska regeringarna också. Folk pratar om facebook och twitter men vi prata inte om CIAs roll och kopiorna från vad som läggs på facebook och som går rakt in i CIAs datorer. Gunnilla Carlsson har kommit ut med ett förslag att stödja nätaktivister. Men vi måste komma ihåg att det var samma regering som kom med FRA”.

tisdag 15 februari 2011

TV kanalen Al-Jazeera var starkare än sociala media i revolten






Al-Jazeera har sedan 1995 påverka opinionsbildandet i arabvärlden som ledde till den förändring som vi ser idag. Många har inte tillgång till sociala media utan det är TV-tittandet som är lätt tillgänglig för många. Al-Jazeera har en avgörande roll i vad som sker i arabvärlden nu.

Min vän Gorti som jag delade rum med i Hälleförs flyktingförläggning från maj 1991 till och med december 1994 är en rolig person. Han läser alltid mellan raderna och analysera nyheter, debatter, politiker, artister, TV program och annat i media på ett roligare sätt. Han säljer ibland roliga teckningar för DN som visas mellan spalterna. Han har nästan oavbrutet bevakat situationen i Egypten och Tunisien från TV:n. Han ringde mig dag efter Mubaraks avgång och sa att han har det tråkigt just nu och att han inte längre vill titta på TV. Jag frågade honom med ett stort skratt för att jag visste att han vill skämta lite: Varför? Vad som har hänt? Han svarade: "att en TV utan en revolution känns tråkigt". Han refererade förstås till Al-Jazeeras bevekning av folkets uppror i Tunisien och Egypten som började i december förra året. Al-Jazeera har levererat en lång "action drama" som folk i arabvärlden har länge efterfrågat och hoppats på. Denna världen har tröttnat på att titta på de egyptiska TV-serier och uppgav de helt när Al-Jazeera började rapportera om en sann bild av Egypten och dess politik. Al-Jazeera har jobbat ganska metodiskt, målmedvetet, strategiskt och flitigt för denna förändring som vi ser idag i många länder iden arabiska världen.

Många är imponerad av sociala mediernas roll i fällandet av två diktaturer i arabvärlden inom loppet av mindre än två månader. Många tyckte att om den sociala median har lyckats att fälla dess två repressiva diktaturer varför inte prova den på andra länder också som Sudan, Yemen och Jordanien och Algeriet. Men ingen har uppmärksammat Al-Jazeeras roll i mobiliseringen av folket för den förändring som vi ser nu. Men det gjorde Hosni Mubarak tidigt fast det var för sent att stoppa det. Han gjorde precis vad den amerikanska armén gjorde när de tågade in i Bagdad för första gången. De sköt på Al-Jazeeras sändningsstation och dödade en journalist. Al-Jazeera har varit alltid ett steg före Mubarak och har utnyttja alla resurser och medel för att stätta press på honom. Tidigt gav Al-Jazeera ett stort utrymme för deras ledande figur Sheikh Yusuf Algharadawi, en respekterad imam och muffti inom den muslimiska världen och ursprungligen från Egypten. I en livesändning och öppet uppmanade Algharadawi Egyptens farao att avgå.

Mubarak drog in tillståndet för Al-Jazeera och många av Al-Jazeeras rapportörer grepps av säkerhetstjänsten, sättas i arrest och misshandlades. Frekvensens i satelliterna Arabsat och Nilesat, som ägs av Egypten, stördes medvetet av säkerhetstjänsten för att förhindra sändningen från Kairo. När Al-Jazeera visste att de har skapat en tillräcklig momentum för att öka trycket på Mubarak bytte de till olika frekvenser i olika satelliter som Hotbird och Eurobird för att nå ut till arabvärlden och demonstranterna på Al-Tahrir torget. Eftersom folk i Egypten behövde omvärldens stöd i deras i upprör visste dem att det genom Al-Jazeera som folket följer dem live från Al-Tahrir torget. En stor skärm sätts då i torget. Det var bara Egypten som Al-Jazeera fokuserade på och inget annat land under revolutionen. De flesta TV program och debatter ställdes in och man fokuserade på live rapportering och intervjuar med nyckel personer från Kairo. Det var bara och alltid en breaking news från Egypten. Även resultatet från folkomröstningen i södra Sudan var inte alls intressant för Al-Jazeera.

När Al-Jazeeras kameror säcktes helt då uppmanades folk att lägga sin bilder på Al-Jazeeras hemsida på youtube. Dessutom etablerade Al-Jazeera en telefonlinje för folk att ring till om dem blev utsätta av Mubaraks banditer. De andra arabiska kanaler kunde inte leverera något av värde som kan stödja folket som tältade och kampade på torget under fler dagar. De tre stora tv-kanalerna, MBC och BBC arabiska sektionen och Al-Arabia, rapporterade kort om läget under nyhetssändningen.

Flera länder har försökt på olika sätt stoppa Al-Jazeera och anklagades av dess länder för osaklig och skadlig rapportering. Ett av dessa länder är Yemen som officiellt har lämnat ett brev till Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, Emiren för Qatars och bad honom att göra något åt Al-Jazeeras bevakning av läget i Yemen. Samma krav ställde George W. Bush administrationen tidigare under Irak kriget. Svaret dem fick från Qatar var att Al-Jazeera är ett oberoende TV Kanal som är viktig för främjandet av saklig, demokratisk och meningsfull media rapportering. Bush kunde inte dölja sin miss nöje mot Al-Jazeera till Tony Blair då ha sa till honom ”att det skulle vara en bra idé att bomba Al-Jaziras huvudredaktion i Qatar”. Qatar såg på Al-Jazeera som eget varumärke som inte går att förlora oavsett hur mycket pris de får för att bli av med det. I Eritrea, en annan diktaturstat, förbjuds Isias Aforki all visning av Al-Jazeera (den arabiska och engelska kanalen) på offentliga platser, returanger och Caféer. Han var rädd att det eritreanska folket kan smittas av revolutionsviruset och konsekvenserna av det.

Igår försökte TV4 soffan att analysera varför misslyckade den sociala media att göra en likadan förändring i Iran. Här har man även förbisett Al-Jazeeras roll i det hela och den linje som Al-Jazeera driver. Al-Jazeera har nästan alltid varit emot den amerikanska politiken i mellanöstern. Den Iranska politiken mot USA och dess allierande är mer viktig och intressant för Al-Jazeera att rapportera om än upproret mot den Iranska regimen. Det är viktigt för all Al-Jazeera att förmedla budskap från Al-qaidas ledare Osama bin Laden än att rapportera om framgångarna som den amerikanska armén gör mot Talibanerna i Afghanistan. Al-Jazeera har drivit en hård kampanj mot USA och sitt Guantanamo. De hade en fängslad journalist som blev en symbol för kampanjen och alla i Guantanamo betraktades som frihetskämpare som annars ses som terrorister i USA's ögon.

Al-Jazeera har lyckats konkurrera bort både CNN och BBC och har tagit över en stor del av deras tittare. Skaran blev ännu större när den engelska versionen av Al-Jazeera introduceras. Att nå ut till engelsktalande publik var en av flera strategier för att vinna makten över tittarna för att förändra världens politik. Flera av de duktiga och professionella programledarna och nyhetsankare har köpts av Al-Jazeera från de stora medieföretagen inkluderar CNN och BBC. Precis som stora fotbollsklubbar skickliga och proffsiga fotbollspelare. Man kan nämna bland annat Ritz Khan, Darren Jordan, Rageh Omaar, Steve Clark and Mark Sedon. Ritz Khan behåll sitt eget program från CNN. Den enda skillnaden är att Khan jabbar för en annan strategi som är helt emot vad CNN förmedlar.

Det är inte många i arabvärlden som äger en dator eller har tillgång till Internet eller ha råd att sitter en timme på ett internetcafé. Men det är många som kan titta på TV hemma, på klubb eller hos grannen. Där har Al-jazeera en fördel framför sociala media att nu ut med budskap som just nu förändrar den delen av världen.

fredag 11 februari 2011

Mabrook till Egypten

Nu vann folkets vilja att upprätta frihet, rättvisa och demokrati i Egypten.
Nu är Mubarak borta. Den andra i en rad lista av diktaturer i Arabvärlden.
Nu är folket i Egypten över lycklig och glada och glädjen kan inte beskrevs med ord eller tårar.

Jag kom precis hem från ett seminarium om Etiopien, Somaliland och Sudan på Sensus studieförbund. Folk ringde oss inne i seminariet och meddelade den glada nyheten.

Mabrook till det egyptiska folket
Detta är en seger för friheten och demokratin

torsdag 10 februari 2011

Bashir driver en hård kampanj för att tysta Oppositionen



Mord, hot, kidnappning, förföljelser och tortyr är bara några exempel av det som unga i Sudan utsättes för under den senaste dagarna. Bashir och hans junta är rädda för Egyptensscenario och de vill vara ett steg förre oppositionen. Det är framförallt studenter och unga som just nu är under stor risk och hot från Bashir. Ett exempel är försvinnandet av en student, Lousi Awil, den 31 jan 2011 från Khartoum Universitet som kidnappades av säkerhetstjänsten. Igår hittades han död i utkanten av Khartoum med tecken på tortyr över hela kroppen.
Idag togs tre kvinnor aktiva inom Umma Partiet till förhör av säkerhetstjänsten och ingen vet var de är.

Igår ringde mig en aktivist från Sudan och bad om hjälp att sprida information om hans två bröder som kidnappades av säkerhetstjänsten i Wadmedani.

Ändå vill Bashir att hans namn stryks bort från terroristlistan!!!!!

måndag 7 februari 2011

Den nuvarande förändring och utveckling på Afrikas Horn


Bjuder till ett seminarium


Den nuvarande förändring och utveckling på Afrikas Horn.

Somaliland: Ny regering och stora utmaningar
Mustafa Ismail berättar om utvecklingen i Somaliland och om diasporans roll i bygget av demokratin, fred och stabilitet.


Etiopien: Ett år är efter valet. Vad som har hänt?
Yasin Ahmed Berättar om utvecklingen på utbildningssektor.


Sudan: Kan Två statslösningar i Sudan leda till fred och stabilitet.
Saif Omar berätta om folkomröstningen och vad det kan innebär för fred och stabilitet i landet


Datum och Tid: Fredagen den 11 februari 2011, Kl: 17:00 – 20:00
Plats: Sensus studieförbundet, Södra Kyrkogatan 1, Stockolm city


Begränsade platser: anmäl dig till: Abdulrahim Ali: abduhajaliatyahoo.se

Senaste den 10 februari 2011

söndag 6 februari 2011

Vi måste visa vårt stöd till folket i Egypten

Att bara sitter hemma framför TV och följer vad som händer på frihetstorg i Kairo känns inte bra. Att bara sitter framför datorn och titta på bilder av döda kroppar och sårade människor med blodiga kläder känns inte bra. Vi måste visa vårt stöd till folket i Egypten genom att ansluter oss till de demonstrationer som pågår just nu i många städer världen runt. Just nu är det flera hundratusen personer som demonstrerar på frihetstorg i Kairo och de behöver vårt stöd.

fredag 4 februari 2011

Mubarak: avgå Nu!!!!!!!!!!!

Om det är någonting som vi kan göra för att stödja folket i Egypten i deras kamp för frihet och demokrati är att också höja rösten på olika sätt mot Mubarak och kräva has avgång.
Alla dessa miljoner som har demonstranterna på gatorna mot Mubarak kan inte ha fel och skall inte lämnas utan stöd från omvärlden. Därför måste vi också sätta tryck på omvärlden för att agera annars så har vi urholkat de principiella grunderna för rättigheterna och demokrati. Hela samhället i Egypten kräver ju hans avgång.
Det finns ingen annan utväg än att Mubarak måste avgå nu och här. Han kan inte bara säga jag avgår men inte nu. Tvingas folk att lämna gatorna med övervåld för att Mubarak skall sitta kvar är ett brott som jag inte vill se hända.

torsdag 3 februari 2011

Södra Sudan: 98.8% har röstat för separationen

Nu har det officiella resultatet har kommit ut. Det bara bekräftar de preliminära siffrorna som jag har sett tidigare. 98.8% har röstat för separationen. Jag bara gratulera sydsudaneser och önskar de en lycklig fram tid.
Resultatet säger ganska mycket. Den säger att Norra Sudan har misslyckat med att göra Unity som en attraktiv alternativ. Den säger också att Sudan, nord och syd kommer att gå genom en svår relation om man under de kommande sex månaderna löser de konflikter som är kvar.

En viktig fråga som behöver lösa är vilken status kommer sydsudaneser att ha i Norra Sudan och hur nomaderna migration mellan norra och Södra Sudan kommer att lösas.

NCP och SPLM har varit tysta om läget efter folkomröstningen. Nu är dags att visa vilja för samarbete och koexistens.

Jag har varit på ett möte på Sida igår om den nya landstrategin för Sudan. Jag måste säga att det är en stor utmaning för Sida och UD att formulera den nya strategin och ännu en stor utmaning att förverkliga den..