Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

torsdag 17 februari 2011

Förändringen i arabländerna



Igår var jag på ett frukostseminarium om Södra Sudan arrangerat av Svenska Kyrkan och Kristna Fredsrörelsens på Medelhavsmuseet som ligger stenkast från utrikesdepartementet, bakom statsministerns bostad och riksdagen. Tanken var förstås att locka diplomater och politiker till seminariet. Om man har lyckats med det vet jag inte eftersom jag har inte sett deltagarlista. Men det var i alla fall många personer som kom till seminariet.

Mathew Deng, från Southern Sudan Legislative Assembly, sa att syftet med resan till Sverige var att sätta press på Lundin Oil för att kompensera sydsudaneser för dem skador som företaget har vållat när sedan1995. James Ninrew som representerade Nuer Peace Council har också kommit för samma syfte. Både har varit här i juni 2010 tillsammans med den tredje gästtalare, Egbert Wesselink, European Coalition on Oil in Sudan (ECOS) och presenterade rapporten: UNPAID DEBT: The Legacy of Lundin, Petronas and OMV in Sudan, 1997-2003

Jag blev en aning besviken eftersom innehållet av seminariet gav inget nytt. Det var bara samma presentation som alla tre gjorde i juni 2010. Jag förväntade mig en diskussion om oljans roll i utformandet av ett nytt stat Södra Sudan. Precis som det står i inbjudan till seminariet. Men det var inte det.

http://www.krf.se/unpaid-debt-lundins-krigsskuld-i-sudan

En av deltagarna frågade Deng om de kommer att träffa Lundin Oil medan de är här i Sverige eller om de tänker ta det här fallet till en domstol? Svaret var kort och koncis: Nej.
Jag ställde en fråga om hur pengarna från oljan har använt. Faktumet är att olja kontot i södra och norra Sudan är inte öppet för granskning av den statliga revisionen och att ministern för oljan och naturtillgångar är från södra Sudan. Jag fick inget svar för min fråga.

Oljan har spelat en viktig roll i att nord och sydsudaneser har förhandlat fram en fredsavtal som ledde till ett nytt stat föddes. Den viktiga frågan är hur sydsudaneser kommer att hantera oljefrågan i en situation av konflikter, bristande kapacitet och infrastruktur.

På kvällen var jag på Svenska Institutet där ämnet var: Hur startas en revolution? I panelen fanns bland annat Mattias Gardell – religionshistoriker, Nadia El Gohary, Omar Mustafa – ordförande Islamiska förbundet Sverige, Javeria Rizvi Kabani, projektledare och programansvarig på Svenska Institutet. Det var ca hundra personer som kom och listande på panelen.

Seminariet kan sammanfattas så här:

Folk vill förstås förstår vad som har hänt i Egypten som ledde till den förändring som vi ser just nu. All var överens om att det som händer just nu är historiskt. Men det har skett snabbt och utan förvarning. Hur detta kunde hända?? Har den sociala medier spelat en roll i det här? Jo den har en roll förstås. Enligt några av panelen var social media ett redskap som unga i Egypten har använt på ett bra och effektivt sätt. Det viktigt att kunna veta hur du hantera detta redskap för att nå målet. Det är därför viktigt att stödja dess unga människor och ger dem en möjlighet att utbilda sig i hur man använda social medier.

”Tyvärr gav den svenska pressen en konstig bild av vad som har hänt i Egypten. Svenska regeringen hade samma bild. Det var först när Mubarak föll då gratulationer började strömma från den svenska regeringen, EU och USA”.
”Det finns tusentals civila samhället organisationer som är registrerade under en lag som introducerades 1984. Alla var förbjudna att diskutera mänskliga rättigheter eller driva en politisk kampanj. Säkerhetstjänsten har bevakat organisationer och hotade de på olika sätt. Revolution var en revolution om rättigheter, frihet och demokrati. Egypten har varit ett sekulärt polisstat. Moskéer och religiösa ledare även kristna präster var allierade med Mubarak. Revolutionen i Egypten skiljer sig från Tunisien. I Tunisien handlade revolutionen om en stor arbetslöshet bland unga och den svåra ekonomiska situationen där. De fackliga organisationerna i Tunisien har spelat en viktig roll”.

”Det Muslimska bröderskapet skilje sig mycket från det gamla bröderskapet. Peka man på en modell som förställer denna skillnad kan man peka på Turkiet som ett modernt stat och på Iran som ligga långt bakåt. Går de till val imorgon kommer de att få mellan 20 - 25 procent av rösterna”.

”Det är viktigt att prata om rollen för de demokratiska regeringarna också. Folk pratar om facebook och twitter men vi prata inte om CIAs roll och kopiorna från vad som läggs på facebook och som går rakt in i CIAs datorer. Gunnilla Carlsson har kommit ut med ett förslag att stödja nätaktivister. Men vi måste komma ihåg att det var samma regering som kom med FRA”.

Inga kommentarer: