Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

onsdag 3 februari 2010

Hunger i Sudan och de hungriga Sudaneser

De flesta tidningar informerar idag om matbristen i Sudan. Enligt denna information så är ca 11 miljoner sudaneser hungrig och är i akut av mat. Herre Gud! om detta stämmer så är en fjärdedel av Sudans befolkning hungriga. Det förefaller som att dessa 11 miljoner bor i södra Sudan, men om det också stämmer så är en stor del av befolkningen i Södra Sudan hungriga. Men tack och lov att detta inte stämmer. Bara om  man läser dessa siffror så kan man räkna ut att det inte stämmer. Det finns inte mer information om var man hitta dessa hungriga sudaneser, vilka regioner, vilka städer och vilka byar där det behövs mat. Men det finns mycket skrivit om att det pågår konflikter mellan olika grupper som har orsakat denna hunger. Men det stämmer inte heller. Konflikter pågår i Sudan här och där men inte till den grad som leder till att 11 miljoner är hungriga just nu.

 

Det som man vet bestämt är att det behövs pengar. Word Food Program vill ha 385 millioner SEK för att levererar mat till dessa hungriga Sudaneser. Vet ni hur mycket är budgeterat av den autonoma regeringen i Södra Sudan för 2010? 2 billion US dollars. Vet ni hur mycket pengar som gick in regeringskassan som olja intäkter förra året 2009? 1,3 billion US dollar exkluderar inkomst från andra källor.

 

Varför satser man inte dessa pengar på att utveckla jordbruk och alternativa försörjningsmöjligheter som gör att folk blir självstädning av matleveranser i en korrupt stat som Sudan?

 

(bild av Saif Omar: Grönsakstorget i Omdurman)



Hotmail: Trusted email with Microsoft's powerful SPAM protection. Sign up now.

Inga kommentarer: