Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

lördag 28 juni 2008

Somalias Pirater

Jag trodde att pirater var något som inte finns längre i dagens samhälle, utan något som man förknippas med den gamla historien från Vasco da Gamas tid. Men jag hade tydligen fel. Pirater finns ju i den indiska havet och Adenviken och nu för tiden kallas somaliska pirater. Många sjökaptener började undvika komma nära den somaliska havsområde. Ett område fruktad mer än Bermudatriangeln. Somalia är farlig till lands och havs. För igår kidnappade piraterna ett par och deras barn utanför Puntlands kust och begärde en miljon dollar för att befria dem. Och det få dem ofta. Samma dag betalde en höglandisk bolag 1.2 miljoner för befria fartyget och dess besättning. De tjänar mycket pengar på detta kriminella sättet, inte bara genom att kidnappa lyxiga jacht men även genom utpressning och taxering av små fartyg som transportera gods till och från Gulf staterna, Indien och China.

Nu har många shipping bolag sagt nej till mattransporter till Somalia på grund av piraters skräck. Och igen samma dag gjorde FN matorganen World Food Program ett utrop till medlemsstaterna för att skydda mattransporter till tusentals undernärda somalier från de somaliska pirater. Häromdagen gjorde ett tiotal somaliska organisationer ett liknande utrop till de militanta grupper som finns i landet att befria de kidnappade biståndsarbetare och sluta med sina attacker mot de som levererar humanitär biståndet i landet.

I brist på ett fungerade stat, förberedd laglöshet och överflöde av lätt tillgång till vapen härjar pirater och skapa skräck i sjövägen utanför Afrikas horn. Länder som Tyskland, Frankrike, Ryssland, Ukraina, Nederländerna, Sverige, Danmark, Norge, USA, England, Canada mm har funderat på att sätta sina trupper i detta område för att säkra hav transporter i den del av världen. Men tills att detta bli verklighet kommer många somaliska barn att dö på grund av somaliska pirater. Igår visade Sveriges television hemska bilder från den humanitära krisen i Somalia med undernärda barn som påminna om torkan som drabbade många afrikanska länder i början på niotalet. Tusentals Somalier är helt beroende av humanitärt bistånd. Åttio procent av mat leveransen till Somalia transporteras över havet. När fattar somaliska politiker att det är framförallt deras ansvar att säkra Somalia och matleveransen till deras folk?

Inga kommentarer: