Fredagsbön på den stora moskén i Stockholm var en attraktion för media i igår. Journalisterna var så många att man var tvungen att sätta upp en spärr för de i den bakre delen av moskén. Jag kan även gissa att Säpos anställda har varit på vart enda moské i hela landet för att analysera talet i fredagsbön igår. Det var förväntat att fredagsbön handlade om att fördöma terrorismen och attentatet i lördags. Tyvärr anklagas islam och muslimer för vad som hände. Det är därför median har varit där. Självmordsbombare drabbar inte bara Sverige men även muslimer i länder som Irak och Afghanistan. Detta vet vi alla. Att peka på muslimer som syndabock kommer bara förvärra situationen och leder till stora spänningar i samhället. Moskéerna är inte ett gömställe för terrorister. Terroristerna kan vara bland oss och behöver inte har en viss utseende.
Ferry in Wad Alhdad
lördag 18 december 2010
Alla drabbas av terrorismen
måndag 13 december 2010
ياسلااااااااام ربنا يساعد ويبارك
onsdag 8 december 2010
En kvinna piskas i Sudan
Jag mår riktig illa just nu. Detta bara visa brist på rättvisan i Sudan och hur staten behandlar de fattiga i landet. Vad har denna stackars kvinnan gjort för att den misshandlas och tortyrs på det sättet av en polis i statens namn???
tisdag 7 december 2010
Pagan Amum stoppar studenternas tävling i Bahr Alghazal
I ett nytt försök att sabotera sydsudanesernas rätt att fritt bestämma över sitt ödet i den kommande folkomröstning, sprider SPLA skräck genom att själva attackera Raja och sedan lägger skulden på Sudans armén. Taktiken är att skrämma studenterna och deras familjer som är nu på väg till Wau för den årliga studenternas tävlingen.
måndag 6 december 2010
Svar från SVT ang. Sudan i världens konflikter
"I Bashirs Khartoum är det svårt för en kristen sydsudanes att läsa på universitet."
Faktumet är att även under Bashir regim så har aldrig sydsudaneser förnekats högre utbildning. Det fanns inte heller en uppror från kristna studenter i norra Sudan utan från alla studenter i hela norra Sudan (han syftar till intifadan i april 1985 mot Numairi).
En porjektledare från världens konflikter svarade så här:
Vi säger ingenstans i programmet det du påstår. Att sydsudaneser "har ingen rätt till högre utbildning och rätten till en grundutbildning".
Däremot säger vi ordagrant så här i speakertexten: "I Bashirs Khatroum är det svårt för en kristen sydsudanes att läsa på universitet."
För att läsa på universitetet måste man ta värvning i armén, detta innebär för en sydsudanes att han kan tvingas bekämpa sitt eget folk.
Det betraktar vi som en svår situation.
Vi är mycket medvetna om att flera kristna trots detta väljer att läsa på universiteten i norr. Precis som David funderade på det.
Vi beskriver dessutom studentuppror bland kristna universitetsstuderande, vilket ytterligare bekräftar att vi är medvetna om att de finns kristna på universiteten runt om i landet.
Återigen, tack för dina synpunkter.
projektledare
Världens konflikter
söndag 5 december 2010
SVT är inte trovärdig om Sudan
At påstå att kristna södra Sudaneser förnekas högre och grund utbildning i norra Sudan är bara rent lögn från Sveriges Television. Johan Garang själv och andra sittande ledare i SPLM studerade i norra Sudan Detta var i den tredje avsnitt som handlar om Sudan i världens konflikter i början av denna vecka. Faktumet är att det finns minst 20000 KRISTNA studenter från södra Sudan som studerar på olika universitetet i norra Sudan. Att skicka de tillbaka till södra Sudan efter separationen kommer vara en katastrof for dem och deras familjer. Det finns också dubbel så mycket elever på grundskolenivån i skolor i norra Sudan. Ska de också skickas tillbaka???
Jag skickade en fråga till ansvarig utgivare Matte Friberg, men jag har inte fått svar ännu!!!
torsdag 2 december 2010
Folkomröstningen i Sudan är en upprepad Kenyas och Rwandas scenario med mycket blod.
Konflikten mellan norra och södra Sudan är inte nytt och har pågått i flera decennier. Men den kommande folkomröstning och en sannolikt indelning av landet kommer att markera början på en långvarig ostabilitet i Sudan och hela regionen i den delen av Afrika. Den nya konflikten kommer att baseras tydligt på de begränsade naturresurserna, religion och identitet. Både sidorna rusta upp för krig och fortsätt fiendskap. Detta har redan manifesterat i en hel del incidenter, anklagelser och mot anklagelser under de senaste dagarna och det lär kommer fler kommer fler mer mindre än 38 dagar kvar till folkomröstningen. I början av november drabbades Sudans Arme och SPLA (Sudan People’s Liberation Army) samman i den södra delen av Blue Nile regionen. Tvisten gällde gränsen mellan norra och södra Sudan. En vecka senare bjöd södra Sudan’s regering Darfur’s rebeller till Juba mitt i förhandlingsprocessen i Doha. Detta gladde inte regeringen i norra Sudan och betraktades som en oacceptabel inbladning av SPLM i Darfur konflikten. I går dödades 12 soldater från SPLA i en ambush i Unity regionen. Det var en Miseriya rebellgrupp som misstänks ligger bakom attacken. Häromdagen anklagade Bagan Amum regeringen i Khartoum för stöd till militanta grupper och andra rebellgrupper för att destabilisera södra Sudan.
En tydlig tecken på att resultat av den kommande folkomröstningen kommer inte att godkännas av ärkefienderna är den pågående registreringsprocessen av södra sudaneser. Deltagandet i registreringen är så lågt på grund av hot och trakasserier från både sidorna. Detta gjorde att kommissionen har förlängt registreringsperioden med en vecka fram till den 8 december. Regeringen anklagar SPLA för hot och trakasserier av södra sudaneser som vill leva i och rösta för ett enat Sudan. Medan SPLM anklagar regeringen för mutor i registrering av södra sudaneser för att rösta för enat Sudan. Dessutom anklagar SPLM regeringen för förberedelse till en omfattande fusk i folkomröstningen genom att aktiv registrera folk från södra Sudan som bor i otillgängliga byar i norr för att sedan låta andra för att rösta i deras namn med förfalskade ID-handlingar.
Enligt fredsavtalet som signerades i Naivisha i Kenya i oktober 2005 och gav södra Sudan rätten att bestämma i en folkomröstning om de vill blida eget stat eller stanna kvar i ett enat Sudan, skall både sidor minska sina militära styrkor med 90000 soldater var. Än så länge är det bara ett par tusen som avväpnades och demobiliserades. Faktumet är att både SPLA och Sudans Armén rusta upp till tänderna. Detta har jag i alla fall sett i de områdena som jag besökte i Sudan nyligen.
Informationen från den norra delen säger att registreringsprocessen går utan risker för medborgare. Men det kommer inte att räcker till 60% för ett godkännandet av resultatet. Däremot är registreringen i södra Sudan i samtliga regioner är över 55%. Prognoserna säger att ca 80-90% kommer att rösta för separerat Sudan i söder medan siffran i norr kan vara mycket lägre.
Frågan är vad bli rollen för den internationella samfundet att se till att folkomröstningen går utan problem och sannolikt förhindra en blodig konflikt som kommer att liknar Rwandas folkmord eller i ett mindre skala massakern Kenya efter valet i december 2007. I Sudan finns mer än 30000 av FN och AU’s styrkor som kan vara en viktig aktör i Sudans konflikt.
På ett annat håll pågår en givarkonferens i Kuwait för rehabilitering av den grundläggande infrastrukturen i östra Sudan. Mer än en miljard dollar har utlovad av arabländerna, EU, Iran och andra länder. Denna Konferens tillsammans med förhandlingarna i Doha är ett försök att rädda Sudan från kollaps och fragmentering. Allt hänger nu på de första månaderna efter folkomröstningen och inom mindre än 6 veckor kommer Afrika att ha sitt Nord och syd Korea.
onsdag 10 november 2010
Somaliland: det finns hopp.
Tillbaka till Somalia för uppföljning av projekt som våra partners implementerar i landet. Med mig finns sju personer från 4 svenska organisationer. Alla är svensksomalier. Dessutom har vi åtta representerar från 4 lokala organisationer. Vi kommer tillsammans följe projekt och diskutera erfarenheter och lärdomar för partnerskapet inom projektsamverkan. Vi har redan träffat en organsiation som försöker stödjer kvinnor genom hantverksutbildning. Det vara ganska intressant och se hur de jobbar och vilka projekt de driver. Vi har träffat fem kvinnor som hålla på att lär sig ett yrke som kan försörjer dem och deras familjer.
Trots att Somaliland har fått en ny president och en ny regering som folk är faktiskt nöjda med men man knappt ser något förändring. Man hör om en ny bro som reparerat av regeringen inom kort tid och att de statlig anställda har fått lön. Idag presenterade regéringen resultatet efter 100 dagar i makten. Jag kunde ínte delta då vi hade ett seminarium samma tid påIperia Hotell. Folk är försiktiga med att ge regeringen fullt förtroende men än så länge så är de nöjda med makt skiftet.
Mannen i bilden säljer guava i en by mellan Hargeisa och Berbara. Man får en full burk (ca 2 Kg) för knappt en dollar. En student som är med oss i resan undrade varför kunde man inte exportera en sådan god guava till Europa och Sverige. Kanske en fråga för WTO.
lördag 23 oktober 2010
Folk är förvirrad och förtvivlad i Sudan
Idag samlas sudaneser i diasporan, framför allt i England, för att diskutera den dystra framtiden som Sudan har förre och efter folkomröstningen den 9 januari 2010. Igår blev jag kontaktad av några personer här i Sverige som vill veta hur ett delat eller enat Sudan kommer att ser ut efter folkomröstningen. Folk är förvirrad och förtvivlad i Sudan. Alla vet inte vad detta kommer att leda till. De folk som samlas idag i London är ett tydligt bevis på att regeringen, SPLM och oppositionen i norr och söder har misslyckats. De stora politiska partierna är nästan helt obefintliga i diskussionerna om framtiden. Aktivisterna vet inte vad de ska stödja, enat eller delat Sudan. Den sudanesiska armen rusta upp för kriget igen i Södra Sudan. Det gör även Sudan People Liberations Army (SPLA) i söder. Konflikten i Darfur fortsätter och är inte längre den första punkten i Agendan nationellt eller internationellt.
Vi kommer troligtvis att se ett nytt utbrott av beväpnad konflikt mellan Norra och Södra Sudan. Det väntar bara en resa till Sudan för att se om min teori stämmer. Hoppas inte.
söndag 10 oktober 2010
TIME TO VOTE: Folkomröstningen i Södra Sudan
Här är en videoklipp av YABA ANGELOSI. Budskapet är tydligt men det säger inget om att Södra Sudan kommer att vara stabilit som den har varit efter CPA avtalet.
lördag 2 oktober 2010
لمن وضد من نحارب يا وزير ومستشار الزمن الردئ
د.عبد الله محمد قسم السيد - السويد
بعد الهوشة لسيادة الرئيس التي وضع فيها العالم تحت رجله في شرق السودان جاءت تصريحات وزير خارجيته الهمام عن قلة أدب الأمريكان ثم حديث "السجمانين" لكرام مواطني السودان، أتحفنا بعدها متحدث النظام ووزير إعلامه عن القتل البطئ المتعمد لأهلنا في الجنوب القاطنون في الشمال. ولم ينتظر مستشاره الحالي ووزير خارجيته السابق بل أعلن لشباب السودان أن يستعدوا للحرب "حتة واحدة" بعد إنفصال الجنوب. هذه الأحاديث جاءت في الوقت الذي يطالب فيه نائب الرئيس المجتمع الدولي بأن يسقط ديون السودان البالغة 38 مليار لا يعرف الشعب السوداني ومعها مليارات البترول أين صرفت وبالعدم أن يدفعوا لهم مبلغ 4 مليار دولار فقط كان هذا المجتمع الذي يصفه وزير خارجيته بقلة الأدب ويضعه رئيسه تحت جزمته.أولئك هم قادتك لواحد وعشرين عاما يا شعب السودان الكريم فافخر بهم وانعم بهم من قادة. هؤلاء هم قادتك الذين ملئوا الدنيا ضجيجا بما سموه المشروع الحضاري ليرجعوا به الإسلام إلى عهد التسامح والرحمة والسلام والعقلانية.
دعوة مستشار الرئيس السوداني أمين العلاقات الخارجية بالمؤتمر الوطني مصطفى عثمان إسماعيل الشباب والطلاب للاستعداد للحرب وكل من يستطيع حمل السلاح لحماية الوطن، لا أدري على أي أساس وأي روح تستند وأي وطن هذا الذي يقصده السيد المستشار. فإذا كنت تقصد حرب شعب الجنوب يا سيادة المستشار بعد الإنفصال الذي سعيتم من أجله كل هذه السنوات فقد قمتم بمحاربته قبل اليوم بإسم الجهاد في سبيل الله بعد أن غررتم بهذا الشباب وقذفتم به في أتون حرب تعرفون أنها لم تكن لله بل تعرفون جيدا بأنها للجاه والسلطان لذا قصم الله ظهركم وفضحكم أمام هذا الشعب بعد أن أعلنتم الراية البيضاء وانبرشتم بعد أن تراجعتم عن كل الثوابت التي كنتم تتمسكون بها أمام الكافر كما كنتم تسمونهم داخل وخارج السودان. لم تكتفوا بحربكم ضد إنسان الجنوب الصابر والمظلوم ولكنكم نشرتم حربكم على كل بقاع السودان ولم ينج من دماركم وخرابكم منزل ولا أسرة حتي وصلتم إلى تمزيق كل نسيج المجتمع السوداني القائم على التسامح والتعايش السلمي تاريخيا ولعشرات الآلاف من السنين. فانتشرت الحرب في غربه وشرقه وقتلتم وشردتم الملايين داخل وخارج السودان. ألا تذكر يا سيادة المستشار والوزير السابق للخارجية وأنت في طوكيو ضمن سفركم الذي لم يكن ينتهي أبدا إلا ليبدأ، تعترف بأنكم لم تقتلوا في دارفور إلا 9 ألف مواطنا بينما شردتم الملايين داخل وخارج السودان. ما ذا كانت نتيجة حربكم الظالمة في الجنوب ثم في دارفور أليست إنفصال الجنوب ووضع دارفور تحت رحمة المنظمات الدولية؟؟؟ وبالمقابل ألم تنهبوا موارد الدولة وتضعوها تحت تصرفكم وتصرف أسركم وأطفالكم لتنعموا بكل الخدمات ويشقى 95% من الشعب الذي خدعتموه بالجهاد والجنة المرتقبة في حرب الجنوب، من نقص كل الخدمات؟؟؟ ألهذا تريدون أن يحارب لكم الشباب ثانية؟؟؟ ثم تممدتم في مجالات الفساد حتى تداخل الفساد الأخلاقي مع خراب الزمم لمن دار في فلككم فأدى إلى إنتشرت الرزيلة حتى أصبح السودان يوصف ضمن نطاق مرضى الإيدز في أفريقيا ثم كأكبر دولة عربية وإسلامية ينتشر فيها هذا المرض القاتل والغريب أنكم تقولون بأنكم الحكم الطاهر الرشيد. أبعد هذا تريدون من الشباب القتال لكم؟؟؟ وأنتم في السلطة تتغايرون في وزاراتها المختلفة كأن حواء السودانية لم تلد غيركم فعمت الرشوة لتصل إلى دوائر الخدمة العامة حتى أصبح من المستحيل أن تنجز عملا إلا إذا تقدمت بالرشوة للموظف المسئول. لقد حاربتم يا سيادة الوزير والمستشار ومعك نظامك الظالم الباغي المواطن السوداني في معيشته ورزقه ممثلا في كل قطاعاته وكل أقاليمه وذلك بطرده من عمله تحت دعوى الصالح العام ثم بعتم كل مؤسسات الوطن المنتجة لمستثمرين حرامية تابعين لحزبكم الفاسد ولمستثمرين أجانب لم يستثمروا معظمهم دولارا واحدا في مشاريع إنتاجية بل بالعكس تماما فقد استفادوا مما قدمتموه من إعفاءات وحوافز جمركية بإسم الإستثمار ليقيموا مطاعم وكافتريهات بأسماء بلدانهم ومدنهم حتى أصبحت الخرطوم تعج بمطاعم دول مثل سوريا ومصر وتركيا وأنهت كل المطاعم الشعبية وغيرها في الخرطوم للأطعمة السودانية. والغريب أن هذا الإستثمار الخدمي جلب معه عمالة تلك البلدان حتى في مجالات الإعلان عن تلك المطاعم فوجد المواطن السوداني نفسه في الشارع دون عمل بينما هذا الأجنبي الذي أتى بإسم الإستثمار يتمتع بكل المزايا دون أن يسهم بأي شئ في العملية الإنتاجية التي منح بسببها الدخول إلى السودان. والحال كهذا لم يجد المواطن الشريف بدا من البحث عن اللقمة الحلال على الرغم من تضييق الخناق عليه فلجأ الكثير من نصف مجتمع السودان لبيع المأكولات الشعبية والشاي والقهوة على الطرقات والشوارع حتى أصبحت كل مدن السودان تعج يوميا بمئآت الألاف من البائعات كظاهرة مميزة لحكمكم الظالم الباغي. ولكنكم وبعقليتكم الفذة في محاربة المواطنين في معيشتهم ورزقهم أرسلتم موظفي ضرائبكم يطاردونهم لدفع الضرائب في حين أن هؤلاء الموظفين ومن أرسلوهم عجزوا كلية عن متابعة المتهربين من الضرائب من الذين تطلقون عليهم أسماء المستثمرين كانوا سودانيين موالين لكم أو أجانب تتعشمون وهما بأن دولهم تقف مساندة لكم أمام محكمة الجنائيات الدولية.
لماذا يحاربون يا سيادة الوزير والمستشار الزمن السئ وأنتم لم تتركوا أرضا سكنية إلا وقمتم ببيعها حتى صار متر الأرض في الخرطوم أغلى من سعر المتر في أجمل منتزهات العالم والغريب لا يعرف المواطن السوداني أين ذهبت تلك الأموال للأراضي التي قمتم ببيعها. ولم تقفوا عند ذلك بل ذهبتم لبيع أكبر مشروع في العالم تديره إدارة واحدة وهو مشروع الجزيرة بإسم الخصخصة للمستعمر السابق لكي يسد به عجز الطعام لمواطنيه بينما لم يكن يهمكم أن يموت المواطن لديكم من الجوع والفقر والفاقة. بعتم ذلك المشروع والذي كان مصدر التعليم الذي تنعمون به ولم يستفد منكم المواطن حين تركتم مهنة الطب بمجالاتها المختلفة وجرجرتم من أصحابكم وزملاء مهنتكم ودفعكم لسلك الدبلوماسية وهم جاهلون بها سعيا وراء السلطة والجاه وجمع المال الحرام فخسر المواطن مرتين في تعليمكم ثم من جراء فشلكم في إدارة دولاب الدولة. ألهذا تريدون الشباب ثانية أن يحارب من أجلكم؟؟؟ بعتم مشروع الجزيرة لتشردوا مزارعيه وأطفالهم بهدف رشوة النظام المصري لمساندته لكم في المحافل الدولية وهو في الحقيقة وهم لأن مصر لم تعد هي مصر بل هي مصر التي نعرف من الماضي أنها وراء مصالحها ولا شئ غير ذلك وعليه فإنكم خاسرون لا محالة. أخشى يا سيادة المستشار والوزير أن يكون وراء هذا البيع أمر آخر بجانب حماية الرئيس تشتركون فيه جميعا وتخفيه دوائر تعرفونها وتعرفكم. ألهذا تريد شبابنا؟؟؟؟ لم تكتفوا بذلك يا سيادة المستشار فقمتم ببيع مؤسسات الدولة التي خصصت أساسا لدعم المواطن في الريف ودفعتم به مع أطفاله للمجهول بعد طرده منها فلم يجد أمامه غير الضياع هائما على وجهه منبهرا تارة بالعمارات والمباني الفاخرة التي وجد نفسه متسكعا بينها ومتعجبا تارة أخرى من أين لهؤلاء بتلك الأموال ليشيدوها في وقت لا يجد هو وعياله لقمة العيش ولا مأوى يأويه. ألهذا تريد الشباب يحارب لكم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Abdalla gasmelseed
söndag 26 september 2010
Afrikas Horn sjunger för fred, en kulturkväll i Tensta, Stockholm.
Jag tror att det är första gången i Sverige för folk med rötter i Afrikas Horn att samlas under en och samma tak i en kulturkväll. Nätverket för Fred på Afrikas Horn har lyckats med det i fredags genom "Sing for Peace" . Ungefär 180 personer, inkluderar barn och unga, har lyssnat och dansat till musik och sång från Hornet. Man kunde märka och se att det byggs bror mellan folk och att många har funderat över vad som binder de tillsammans än på vad det skiljer dem. Alla dansade tillsammans oavsett vem som sjunger.
Jag fick hoppa in och presentera artisterna. Egentligen vill jag inte göra det och jag var inte heller förberedd på att göra det. Men den som var ansvarig för presentationen av dagen fick ett hinder och kunde inte komma. Vår tanke var att ge presentationen till en professionell person för att hjälpa oss med att nu åt till folk med syftet för dagen. Men jag tror att det gick hur som helst väldigt bra. Alla artister var lysande och engagerad. De förstod syftet med dagen och ställde upp med stor entusiasm.
Idil Adow sjöng med mycket passion och charm och var en varm kvinnlig röst som lockade folket till dans golvet.
Alamin Hasaballa var som vanligt en stjärna med hans gitarr och Abdo Hami på keyboarden. Tigre sångerna var av de bästa klassikerna och ledde till utformandet av en stor cirkel av dansande folk.
Seif Awad och Tarig från Göteborg tillsammans med Ibrahim och Hamid från Stockholm var en underbar grupp som kommer säkert kommer att jobba mycket tillsammans den närmaste tiden.
Hamid valde den här gången att sjunga tigre sånger. Detta ligger helt med syftet med kulturkvällen, bygga broar mellan folk på Afrikas Horn och bidra till fred.
Said Mohamed Tahir en artist som jag alltid vill lyssna på när jag vill lyssna på tigrinja sånger. Han sjunger med den traditionella musikinstrumenten karaan och har en djup tigrinja rytm som går inte och bara lyssna på, man måste dansa.
Mohamed Suliman, en ung artist lockade många unga till dans.
Zjansiyoum Henok var underbar, han överraskade alla med en riktig het amharinja sång. Det hette till ordentlig på scenen och på dansgolvet när Henok kastade sin vita turban och visade sina en och en halvmeterslånga rastaflätor (jag ska försöka ladda upp en liten klipp om detta). Han sjöng med en stor glädje för fred, för Afrikas Horn och för mänskligheten. Han även sjöng på somaliska och på amharinja/sudanesiska.
Den här kväll skulle inte ha varit möjligt utan intresset för samarbete och samverkan som finns bland alla nätverkets medlemmar. Stort tack till Mustafa, Mohamed Ali, Abdulrahim, Zain, Nasser, Nouraldin, Yasin, Ifrah, Henok och Ramadan. Jag vill bara avsluta med resultat från kvällen. Innan vi ens började kom det fler till mig och sa att det är första gången för de att umgås och mingla med folk från Afrikas Horn på det sättet. Någon från nätverket sa att Nyamko Sabuni borde se den här kvällen om hon vill veta vad menas med integration. En journalist från öppna kanalen, en lokal TV station i Stockholm, kom fram till mig och frågade om han få filma och visa det som han har filmat på TV:n. För honom var det här unikt och nytt. Igår fick jag en e-post från en av artisterna som tyckte att vi måste jobba vidare med det här för att detta är vad som behövs för att förbättra relationerna bland folket från Afrikas Horn. Jag tror att vi är på rätt spår till fred, även om detta kan ta flera år innan vi kommer dit. Jag tror också att det kommer bli en större Sing for Peace med större inverkan i den närmaste tiden.
tisdag 21 september 2010
Full implementation of the CPA in good faith is a key for good relation between South and North Sudan
First of all Francis Deng’s View is very clear, that, in other to make unity of the Sudan, then everybody need to understand , what is the problem of the Sudan. Indentify what is the problem of the Sudan is vital, then finding the solution/s by going back to the Real History of the Sudan, plus looking at experiences of the others; for example South Africa how did they make unity of South Africa? Or for example Eritrea, Norway and other countries in Europe how did they make peacefully separation?.
Francis New book called New Sudan in the Making? Which I myself called it, This Is It! Because this book tells what the problems of the Sudan are. More interested was that Francis explained in details about [The question mark (?)], at the end of the book’s name New Sudan in the Making? To my understanding this book is simply says, unity is becomes a future dream- the dream which may come true or may never come, it’s depend on just or injust of that dream. But the Separation which was a dream of others will be a very clear reality of the Sudan very soon, this because, the northern regimes have not made the unity attractive for the people of south Sudan ,Since independence up to today.
About what you said that Sudan does not have the leadership and conscious, in the north or south, who can save the Sudan out of this impasse in the remaining time “لايوجد فى السودان قيادة واعية، فى شماله أو جنوبه، تسطيع أن تخرج السودان من هذا المأزق” is a very big lie. Because South Sudan has many greatest leaders such as Salva Kiir, Francis M. Deng, Niail Deng Niail, Pagan and even the late Dr. John Garang and many more. In the North Sudan there are also greatest leaders Such as Dr. Mansour Khalid, Yasir Saeed Arman. But unfortunately you/ those who call for the Old Unity again Did not like/ listen to Dr. John Garang, Now you are still do not like /listen or giving support to those greatest leaders Salva Kiir, Francis M. Deng, Nail Deng Nail, and Pagan, Dr. Mansur Khalid and Yasir Saeed Arman who willing to save the Sudan out of impasse. Instead you are listening and supporting those leaders who killed 2, 5 millions in the South Sudan and are still killing many thousand of people in Darfur, you listen to such a leaders who are trying to play with the CPA, you listen to Such a leaders who are calling for NEW Chip agreement like Khartoum peace agreement. And yet you think the Old Unity of Sudan can come in the remaining time.
About your question: "ماهو مصير الجنوبيين الذين يرغبون فى الأستقرار فى الشمال؟ " If southerners Vote for independence South Sudan, What about those southerners who wish to settle in the north Sudan. I can simply say it is absolutely their choice, If they like to settle in the north, then they shall stay and should be treated equally as citizens in the North. If then they realizing later on that, nobody treating them equally in the North, The door of South Sudan State shall be always open to them.
And let me add this: northern Sudanese, who live in the south and would like to settle in the South, shall stay and should be treated equally as Citizens of the South.
What about the partnership as you asked"ما هو مصير الشراكة والشركة؟ ": I think it will be like a man who divorced his wife. Shall this man give a support to that wife while she is married to another man (System)? Morally it’s depends on the relationship between the two people who were partners in the past. Did they divorce peacefully? And, What Kinds of the relationship do they have after divorce? ...
About Abyei: I think the internationally Court gave a clear and finally answer that Abyei belongs to 9 Dinkas groups. The CPA tells us that ONLY the people of Abyei shall vote in Abyei referendum. This issue is done!
Some northern and particular those who want Sudan to be an Arab Islamic State, think that they can force the southern to go for UNITY by all means rather than voting freely for their freedom. as they said, “choose Unity or War”. Those northern have a vision which said: 1) Raise the issues of tribes’ conflict in the south Sudan and Denial the issues of tribes conflict in the North. Note this The reality and fact: North Sudan itself has biggest problem of the tribe’s conflict comparing with the South—just take Darfur as an example or even Jhali and Shagi tribes Conflict in the North. The second thing they are insisting to go for 2) Make conflict between southern themselves in Diaspora and at home in all level. 3) They try to brain watch a very few-weakest south Sudanese in the north and in Diaspora to speak for the Unity, example see Sudan TV, And 4) They Use Islam –religion to make a conflict or mistrust between South Sudanese Christians- Muslims and Muslims Sudanese in the north Sudan and the world.
This ways of Saif, of making Sudan as an Arab Islamic State can never bring unity of the Sudan in 2011 or after 100 years. But then, Do the world need to sympathize and compromise with this ideology which promotes hatred and Killing? Do the world need to sympathize and compromise with this ideology which calling for a Jihad and reaping, or do the world need to wetness The Sudan third war? Do the world need another Somalia or Afghanistan in Africa? What do the world prefer, freedom or slavery and Jihad? Must the southern Sudanese vote to be second class citizens in your own country?
And Finally ,Full implementation of the CPA in good faith is a key for good relation between South and North Sudan. Full implementation of the CPA in good faith is a key for true peace in Darfur. Full implementation of the CPA is a key for future United New Sudan.
Thanks,
Gisma Mou/ Sweden
söndag 19 september 2010
Kanske det är dags att starta ett parti för migranter och de fattiga i Sverige.
fredag 17 september 2010
Rösta! Och du, rösta rätt!
Om du inte rösta detta kommer att gynna ett parti som har fientlighet som tro och ideologi. Deras fokus ligger inte på jobb, vård eller omsorg utan isolering av folk som de inte tror är svenskar.
Det finns vissa politiker som är interesseard av att förändra situationen på Afrikas Horn till det bättre. Stödja dem och ger dem en chans att jobba för en postiv förändring. Det har valet är mycket viktig i en tid av osäkerhet och terbulans.
Om du inte kan rösta på söndag gå och förtidsrösta istället imorgon. Diskutera med din familj, vänner och bekanta om du känner dig och säker. Men det vore bra förstås om du lyssna på debatt, besöka hemsidor och ta del av den information som finns i valstugorna.
Rösta för en förändring,,
tisdag 14 september 2010
Dr. Francis Deng: Sudan at the Brink
We had a wonderful weekend discussing matters of concern in Sudan with Special Adviser to the Secretary-General on the Prevention of Genocide Dr. Francis Deng, during his visit to Sweden. The man gave us some of his valuable time to meet with the Sudanese Diaspora and discuss with them the issues of unity and secession in Sudan. We feel privileged of his acceptance and contribution. Sudan is at a critical point at this movement and any serous contribution is of a vital importance to save Sudan from turning back to bloodshed. The out come of the referendum can take the country back to war again if the process was not fair and if security was granted to the voter before and after the referendum. How can a future conflict will be avoided in Sudan? What is the status of the southerners in the North and the Northerner in the South after the referendum? How conflicts can be avoided in areas of interaction and interrelations in south Darfur, south Kordufan and the southern parts of the Blue Nile region? What are the prospects of cooperation after secession? Those were some of the questions we asked Dr. Francis to help us save the Sudan in his capacity not only as a special advisor on genocide and mass atrocities but as a Sudanese who knows this country in and out. The man answered us with a book: Sudan at the Brink. A newly published book to be first released in our Forum for Dialogue. The first seminar was internal and held at the Dag Hammarskjöld Foundation. The seminar was attended by The Ambassador of Sudan Mr. Moses Akol, The director of the Nordic Africa Institute, Mr. Sten Rylander the Former EU representative in the African Union team negotiating between the Sudanese government and rebels during Abuja talks, Researchers at Department of Peace and Conflict Research at Uppsala University. Mr. Deng presented key notes from his book and issues of identities as the main reason for conflict in Sudan. The next seminar was open and attended by approximately 600 people at the main hall of the Uppsala Univesity. The seminar was also attended by the Crown Princess Victoria. Mr. Deng talked about catering for the vulnerable people as the most important point of departure for create the basic conditions for peace. The protection of those vulnerable by their own state is important to avoid the international intervention to protect them. Deng knows quite well the importance of protecting the weak and vulnerable people. The man has worked as advisor to the secretary general of the United Nation, Botrus Ghali for issues of internally displaced people. Genocide was even worse than displacement. But the issue is to sensitive and too difficult to handle. Demystifying of genocide was the first practical task for him when he became the advisor to the secretary general on genocide issues. He speaks of a challenge to manage diversity as an important strategy to minimize genocide. For example it is quite important to relate democratic elections in a specific country in relation to the values of democracy in that country. The third seminar was organised for the Sudanese Diaspora in Sweden. The meeting was attended by more than 70 people who came from different parts in Sweden and even from Norway. The meetings was very fruitful and valuable to the clarify stands on unity and secession. It added more value to the ongoing dialogue among the Sudanese in Sweden. It is important to utilize the mandate of Deng as a catalyser to reach a solution on the stand-off between Al-Bashir and the International Criminal Court (ICC) and the whole issue of Darfur. I don’t expect that Deng will free Al-Bashir from the accusations of violations against human rights in Darfur. But Deng approach to understanding the diversity of Sudan would be of an important value to avoid more conflicts in Sudan.
tisdag 22 juni 2010
Lundin Oil mediahype och inget intresse för fred i Sudan
När Lundin Oil började sin oljeutvinning i Block 5A i södra Kurdufan/Södra Sudan var ECOS en group religiösa organisationer som stödde SPLM mot de norra sudaneser och deras heliga krig mot södra sudaneser. Oljepengar trodde finansiera den sudanesiska armen och deras vapeninköp från Iran och China. Trycket mot Lundin Oil i Sverige var hård. Till slut gav Lundin Oil upp och lämnade Sudan. Direkt efter CPA avtalet mellan de krigade partnerna som signerades i Naivasha kom Lundin Oil in Sudan igen. Den här gången inne i Södra Sudan i Block 5B. Motståndet mot Lundin Oil var då obefintligt vare sig från ECOS eller SPLM. Man hoppade på att Lundin Oil skulle hitta olja i detta området. När Lundin Oil började sin borrning i Södra Sudan steg börsen rejält för Lundin's aktier här Sverige. Men som man säger på swahili, bahati mbaya Lundin Oil har inte hittat olja där. Det var då frågan om ersättningen börja dyka upp. Men det är inte södra sudaneser som krävde ersättningen från Lundin Oil för den skada som rapporten har listat, utan det är ECOS som gör det on behalf av de drabbade i södra Sudan. Hade denna fråga kommit upp i Sudan hade den lett till ett nytt krig mellan norra och södra Sudaneser. Jag har inte heller sett ett officiellt begäran från SPLM/södra Sudans regering om ersättning eller en ursäkt från Lundin Oil.
Företag måste absolut ta sitt ansvar och inte våla skada till människan, djur eller natur. De måste också investera en del av vinsten i det området där de utnyttjar resurserna. Oljan i Sudan har positiv effekt i landet. Den har lett till att folk sluta kriga och skriva avtal om att dela makten och inkomsten från oljan. Idag har Sudan den högsta ekonomitillväxt i Afrika tack vare oljan. Tyvärr är korruption en kronisk sjukdom i landet. Men folk i alla fall har börjat återvända till sina mark och byar. De har använt denna väg som byggdes av Lundin Oil under 1997 -2003 och har börjat bygga nya vägar. Idag kör bussarna från Khartoum till Kadugli på en dag istället för två dagar innan 1997. De har kunnat gå till val och väljer sina representanter i regionen och de kommer att gå till en folkomröstning ganska snart.
Det material som rapporten lägger fram som bevis mot Lundin Oil är tyvärr inte tillräckligt. Man använda sig av satellitbilder som visa på minskad grönt område som tolkades som minskad jordbruk på grund av bygget av en väg i området. Teorin är att vägen (Oil Road) har använts av armen för att döda folk eller tvinga dem flytta från området för att ge plats för Lundin explorations. Som agronom med utbildning från Sudan så är jordbruket i detta område inte bara påverkat av konflikten men även av torra perioder där skörden misslyckas ofta på grund av brist på regn. Bygget av en väg bodde gynna jordbruket istället. Det vore intressant och se satellitbilder från området nu och jämföra dem med bilder från 2003. Detta bort sett från den positiva utvecklingen som har skett i området inom grundläggande service så som vatten, hälsa och utbildning.
Vi måste göra allt för att folk ska leva sida vid sida oavsett ras eller religion så att Sudan ska inte gå tillbaka till krig. Denna rapport kan bara skada fred i Sudan. Darfur är fortfarande utan lösning. Vi få väntar och se vad åklagaren kommer att lägga fram mot Carl Bildt.
Hotmail: Powerful Free email with security by Microsoft. Get it now.
tisdag 15 juni 2010
Khartoum: misär och fattigdom orsakat av Albashir
Khartoum: misär och fattigdom orsakat av Albashir
Det här videoklippet som cirkulerar på youtube är den bästa beskrivning för situationen för de fattiga i Khartoum. Musiken, texten, bilderna har ett tydligt budskap och målgrupp. Budskapet kan sammanfattas i det sudanesiska ordet för ”det räcker” och ”vi äcklades”. Målgruppen är unga som har inga jobb och ingen framtid.
Jag skickade många reaktioner på klippet när jag skickade den till mitt nätverk. Nedan är en av dessa blandade reaktioner:
Thank habibna Seif it was a good movie with great music and pictures. The singer vocabulary is a reality in Africa. I think the politicians in Africa are barriers to democratic development, human rights, people rights to get a clean water and electricity. ... and The list is very long. Cities like Khartoum with huge natural sources with the White Nile and Blue Nile have to bee like a haven. In such place with a nice people should not have to suffer. I hope one day to se and hear the terrible city of Khartoum which is famous with people hospitality and as a heart of Africa, to be the place of peace for our black continent.
I love the treibel city of Khartoum
torsdag 10 juni 2010
Sudan inför ett historiskt besult i janauri 2011
Dialogmötet förra veckan mellan Norra och Södra Sudaneser var ett steg i rätt riktning. Det nar visat behovet för folk att prata och lyssna på varandra, om att erkänna de brott som har begått under konflikten, om behovet för folk att försonas och att leva tillsammans om sudan kommer att separeras/delas två stater norra och södra Sudan. Jag har skrivit om detta på arabiska men kunde inte ladda upp bilderna från dagen på ett smitigt sätt. Men här här ni bilderna från dagen och texten på arabiska nedan.
السودان: وُحدة أم إنفصال؟
كان إجتماع نفرٌ ليس بالقليل من سودانى المهجر بالسويد الأسبوع الماضى لمناقشة موضوع الوحدة والإنفصال دليلٌ كبير على رغبة السودانيين فى التفاهم للوصول إلى قرار حاسم: إما وحدة أو إنفصال. ليس من منطلق العواطف والشعور، بل بعد دراسة عميقة وشاملة لموضوع الوحدة و الأنفصال. بالأمس قابلت ضيفاً من أبناء جنوب السودان، الأب رمضان خلال زيارته القصيرة للسويد وكان يتحدث بمرارة شديدة عن خراب عقول الساسة فى السودان وتفتيتهم لوحدة السودان. كان دعوته واضحة وصريحة للنخبة من سودانى المهجر للمشاركة فى توعية المواطن الجنوبى والشمالى لمبداء المصالحة والإعتراف بالجرائم التى أُرتكبت ضد الأبرياء بدلاَ من الدعوة للإنفصال والعودة للحرب والإقتتال. وقبل إسبوعين إلتقيت بأحد الدبلوماسين وسألته عن موضوع الأنفصال فأجاب مازحاَ " الجنوبين فرحانين بالإنفصال زى الزول الفرحان بموضوع العٍرس، الزول مايعرف الحقيقة إلا بعد العرس". الواقع أن هناك الكثيرون من المؤيدين للإنفصال من الجنوبيين والشماليين لكن ليس لديهم القدرة على إقناعك بضرورة الإنفصال ناهيك عن تقديم رؤية للعلاقة بين الجنوب والشمال. أما دعاة الوحدة فهم أيضاَ لايملكون الحُجّة بجدوى الوحدة وماهى شروط هذه الوحدة قبل الذهاب لصناديق الإستفتاء. وماهى الضمانات لعدم الرجوع للأسباب التى أدت لرفع السلاح.
كان الملتقى الحواري الأول فرصة طيبة للجنوبيين والشماليين للجلوس مع بعضهم البعض بعيدا عن الجو الملغم والمشحون فى السودان. كان اللقاء مؤتمراً مصغراً يحكى واقع السودان. كانت أقاليم السودان جميعها ممثلة فى ذلك اللقاء، من شمال وجنوب كردفان، النيل الأزرق، غرب وشرق الأستوائية، الشمالية، الجزيرة، كسلا، البحر الأحمر، دارفور. شارك فى اللقاء أيضاً إخوة من الدول المجاورة قلوبهم مع السودان ويعلمون جيداً تأثير مايحدث فى السودان على الأوضاع فى بلدانهم. فقد حضر اللقاء إخوة من جبوتى، إريتريا وأثيوبيا . لم يكِلوا أو يسأموا من متابعة الحوار والنقاش الذى إنتهى عند منتصف الليل بعد أن كان من المفترض أن ينتهى عند الثامنة مساء. كان الرغبة واضحة لمواصلة الحوار وللتعرف على مايدور فى الأزهان حول الماضى بمراراته والحاضر بإخفاقاته والمستقبل بأسراره. هل سوف ينفصل السودان إلى جنوب وشمال؟ ماهو مصير جنوبي الشمال وشماليي الجنوب بعد الإنفصال؟ هل يتغلب خيار الوحدة على خيار الإنفصال؟ وماهى مقومات وأساس هذه الوحدة؟ هل إتفاقية السلام الشامل كافية لحل الخلافات بين الجنوب والشمال؟ أسئلة كثيرة وصعبة تظل بلا إجابة ونحن على بعد أسابيع قليلة من أهم حدث فى تأريخ السودان القديم والحديث.
الشكر موصول لكل من شارك فى هذا اللقاء.
Hotmail: Trusted email with Microsoft's powerful SPAM protection. Sign up now.