Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

lördag 19 december 2009

Sudan och fiaskot i Köpenhamn


I sin egenskap som ordförande för G-77 länder i KOP15 så bär Sudan på en del av ansvaret i misslyckandet av förhandlingarna i klimatmötet. Frågan som jag ställer här: Bryr Sudan verkligen sig om klimatet? Vad sudaneser har gjort i sitt eget land för att förbättra klimatet? Vad är det som gör att Sudan har valts som ordförande för gruppen? Var det för de satsningarna som Sudan gör i frågan (Sudan gör inget? Eller de egenskaperna hos ordföranden som för mig var en doldis som jag aldrig sett eller hört tala om klimatförbättringar i Sudan?
Miljöförstörelse och utsläpp är stort i Sudan. Att man vill förhindra ett avtal i Köpenhamn som binder alla länder i egenintresse kommer inte att hjälpa Sudan på långsikt. Vi alla är på samma båt och utsläppen i China eller Island påverka oss alla.

Här är flera exempel på miljöförstörelse i Sudan:

1- Utsläpp från de flesta textilfabriker i Gezira regionen går antingen direkt i den blå Nilen eller till grundvatten.
2- Det finngen ingen system hantering av hushållsavfall som dumpas utanför varje stad.
3- Det finns ingen statistik över antal fordon i Sudan. Men i Khartoum som så är det fruktansvärd med utsläpp från biltrafiken.
4- Man har fälld träd i de torra och fattiga Savannah för att leverera träkol för de växande städerna utan att replantera dessa träd.
5- Inga fungerande avloppssystem med följden av att flera dör i olika och ovanliga sjukdomar.

Kan Sudan göra något åt dessa problem för att bidra till en bättre klimat innan man talar för andra.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså för att sudan ska kunna utvcklas och hantera sin utsäläpp så borde regeringen föreslå regelr för utsläpp och liksom kanske ge böte till dessa textil fabriker så att de inte slänger sina utsläpp på blå nilen m.m

Anonym sa...

Detta ligger i regeringsinteresse och det behovs ett starkt påverkansarbete för att sätta tryck för en förändring hos folket och makthavare