Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

lördag 30 januari 2010

Afrikas Horn Nätverket

Igår var det första mötet i det här året för Afrikas Horn Nätverket. Diskussionerna var bra och vi blev uppdaterad på vad som sker i regionen och det kom nya idéer till aktiviteter för året.  Jag tror på att år 2010 kommer att vara ett år som går till historien för folket på Afrikas Horn. Det finns en del planerade händelser och pågår en hel del avgörelser, förhandlingar och diskussioner som kommer att sätta sina spår på det här året. Situationen i Somalia måste förbättras. Något måste göras där. Det är val i Somaliland men inget är bestämt om när detta ska ske. Osäkerheten om valet är stort bland somaliländer och övriga somalier. Det är också val också i Sudan i april och i maj i Etiopen. Inget nytt om konflikten i Darfur. Men just nu pågår förhandlingar och diskussioner i Doha, N'djamena, Tripoli och Khartoum. Det måste finnas någon lösningen till denna konflikt innan valet 2010 i annat fall kommer inget val at ske i Darfur regionen och kanske en stor skalig konflikt i hela Sudan.

 

Sanktionerna på Eritrea började märks på strömmen av flyktingar från landet. Och effekten på sanktionerna måste förstås diskuteras om dem kan verkligen kommer att leda till en förändring i landet. En uppgift för nätverket.

 

Vi informerade nätverket om de resor som gjordes de senaste månaderna till regionen. En viktig lärdom från dessa resor var den svåra situationen för flyktingar från Afrikas Horns länder. I Kenya, berättar en av medlemmarna i nätverket, att hela den eritreanska fotbollslandslaget har sökt asyl i Kenya. De sudanesiska, somaliska och eritreanska flyktingar i Kenya lever under svåra förhållanden. Läget är ännu värre för flyktingar från dessa länder i Egypten, enligt en rapport från en annan medlem. Vi har bestämt att ta upp detta ämne igen på ett möte den 19 feb. En annan medlem pratade om sin resa till Schweiz, där han tillsammans med fyra andra medlemmar från nätverket har deltagit på en fredkonferens. Hela syftet med resan hade fred som fokus. Detta stämmer förstås med nätverket syfte: fred på Afrikas Horn.

En annan medlem i nätverket berättade om behovet för att diskutera fred i Somalia med enskilda svensksomalier och på det sättet försöker påverka folk att agera för att sätta stopp på våldet i södra och centrala Somalia.

 

Bild: En gata i Hargeisa, Somaliland (bild Saif Omar), Nov 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nätverket har beviljats medel från Folke Bernadotte Academy för ett informationsprojekt om Afrikas Horn. Vi diskuterade hur bäst detta kan genomföras enligt de uppsatta målen.

 

 



Hotmail: Powerful Free email with security by Microsoft. Get it now.

Inga kommentarer: