Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

onsdag 6 januari 2010

Hämnad: Darfur på dansk film

Den danska regissören Susanne Bier jobbar just nu på en film om Darfur. Scenerna för filmen spelas på Kukobi flyktinglägret i Kenya och en ö (Funen) i Danmark. De boende på flyktinglägret har fått betalat mellan 2000 till 5000 kenyansk shilling för att spela offren för folkmordet. Trots att filmen inte har visas eller recenserat har Sudans regering redan börjat protestera mot filmen och i en pressmedlande har de kallat filmen för "rasistiskt", "anti-islam" och liknande med profetens Mohamedkarikatyr.

Sudans oro och kritik mot filmen är obefogad och är ett exempel av regeringes taktik att tysta media. Hade detta varit en sudanesisk regissör hade han inte ens hunnit börja tänka om filmen innan han sätts i fängelse. Sudans regering kan komma med sina egna filmer om konflikten i Darfur men de kan inte stoppa andra från att göra det. Vi vet att oavsett hur bra filmen är kommer den aldrig att presentera hela bilden av en konflikt. Men den kan ge oss en ungefärlig bild om vad som kan ha hänt. Av alla böcker, nyheter, föreläsningar, utställningar och annat som berättade om folkmordet i Rwanda var det filmen "Hotel Rwanda" som gav mig en klarare bild om vad som har hänt i landet 1994. Taghreed Alsanhouri, en sudanesisk kvinnlig regissör, försökte beskriva en bild av konflikten i Darfur genom hennes film "All about Darfur". Men hon har inte fått stöd av regeringen att göra detta på ett sätt som visar sanningen. Hon betraktades också som en utlänning då hon är brittisk medborgare av sudanesiskt ursprung som vill förstöra bilden av Sudan och Darfur. Sen har vi filmen "blod Diamond" som försökte beskriva hur handeln och affärerna i ädelstenar spelar en viktig roll i konflikten i västra Afrika.

Min reservation mot filmen är själva titeln på filmen "hämnad". Den påminna mig om James Bond filmen "tid för hämnad" något som inte riktigt stämmer i konflikten i Darfur. Jag kan också tolka det som en reaktion på kampen mot Mohamedkarikatyr som led av Sudan genom sin egen TV och media kanaler. Men det är för tidigt att säga mer om filmen just nu. Vi få bara vänta och se vad den kommer att berätta om,,




Windows Live Hotmail: Your friends can get your Facebook updates, right from Hotmail®.

Inga kommentarer: