Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

torsdag 7 januari 2010

Carl Bildt för enat Sudan

 Jag ser Carl Bildt som en unionist. Jag uppskattar verkligen hans uttalande om möjligheterna för Södra Sudan att stå på egna ben efter en separation i den kommande folkomröstningen. Han skrev följande på hans blogg:

 

"Under detta år kommer utvecklingen i Sudan att komma allt mer i fokus.

 

Parlamentsval i år och sedan förberedelser för en folkomröstning om möjlig självständighet för södra Sudan i början av nästa år. Men jag måste medge att jag tillhör dem som allvarligt tvekar om södra Sudans möjligheter att stå på egna ben som självständig stat under överskådlig tid.

 

Våra möjligheter att påverka skall inte överdrivas, samtidigt som vi har en skyldighet att göra det vi kan"

 

Att detta uttalande kommer från en Sudankännare som Car Bildt är mycket viktigt. Mannen är ju inte bara utrikesminister utan har suttit i styrelsen av ett oljeföretag som investerade mycket just i Södra Sudan. Han själv har besökt landet flera gånger innan han blivit utrikesminister.

Att han också kommer att sätta Sudan i fokus det här året betyder att han är medveten om den komplicerade situationen som Sudan befinner sig i och med valet, den kommande folkomröstning och konflikten i Darfur.

 

Jag tvekar inte på att södra sudaneserna själva måste få bestämma och regera över södra Sudan. Men detta måste vara inom ett federalt eller liknande system som ger södra sudaneser en möjlighet att även vara med och bestämma om politiken centralt i Khartoum. De vinner mycket på att stannar i ett enat Sudan än att gå sin egen väg.

 

Läs Carl Bildt:

http://carlbildt.wordpress.com/2010/01/07/utmaningar-framover/

 

 



Windows Live: Friends get your Flickr, Yelp, and Digg updates when they e-mail you.

Inga kommentarer: