Ferry in Wad Alhdad

Ferry in Wad Alhdad
Ferry in Wad Alhadad, Blue Nile

tisdag 19 januari 2010

När vaknar somalierna och sätter stopp på detta lidande?? När??

Medan världen fokusera på att lindra lidandet för Haitier fortsätter situationen i Somalia vara outhärdlig för somalier som flyr striderna i södra och centrala Somalia.

Idag uppgav flyktingkommissariat i FN att striderna mellan muslimska rebeller och regeringsstyrkor i centrala Somalia och i huvudstaden Mogadishu har tvingat 63000 personer till flykt sedan början av detta år.

Melissa Fleming, taleskvinna för UNHCR, sa i en presskonferens i Genève att "Antalet skadade civila och hemlösa ökar, medan striderna fortfarande pågick i centrala Somalia."

Enligt den Franska nyhetsbyrån dödes 10 människor i huvudstaden Mogadishu idag i sammandrabbningar på gatorna mellan regeringsstyrkor och Alshabab miliser och det Islamiska partiet, medan FN officiellt bekräftat att omkring 14 000 människor tvingats fly huvudstaden under de senaste två veckorna på grund av striderna.

Enligt Fleming "Finns det cirka 11 900 fördrivna människor som bor tillfälligt i utkanten av Beledwyne under fruktansvärda förhållanden efter en konfrontation i denna region i centrala Somalia som lämnade 30 döda." Hon talade om sammandrabbningarna som utbröt i centrala Somalia i Dhusamahreb staden och dess omgivningar som har lämnat 150 döda och fördrivit 28 800 personer.

Sedan början av månaden pågår blodiga strider som resulterat i dussintals dödsfall mellan regeringsvänliga miliser och Alshabab som kontrollerar södra och centrala Somalia.

Somalia har passerat skalan för en katastrof för länge sedan. När vaknar somalierna och sätter stopp på detta lidande?? När??

(Bild av Saif Omar: vattenbrist i Somaliland)




Windows Live: Keep your friends up to date with what you do online.

Inga kommentarer: